Амарант
Хранително съдържание
Амарантовите микрорастения са много богати на витамин К, витамин С и желязо. Те са добър източник на протеини, калций и фибри. Съдържат и голямо количество флавоноиди и фитонутриенти. Последните са “виновни” не само за впечатляващия им цвят, но и за част от антиоксидантните им свойства. В амаранта има много малко калории и незначително количество мазнини.
Вкус и аромат
Има нежен, леко землист вкус с нотка на орех, който варира в зависимост от конкретния сорт.
Кулинарни приложения
Тези микрорастения могат да се използват по много различни начини. Те са отлична добавка към салати, сандвичи и аламинути и ефектна декорация както за солени супи и ястия, така и за десерти.
Ползи за здравето
Големите количества желязо, витамин С и витамин К са от решаващо значение за съсирването на кръвта, имунната функция, производството на червени кръвни клетки и здравето на костите. Високото съдържание на фибри в тях е полезно за храносмилателната система, а ниското калорийно съдържание - за регулирането на теглото.
Анасонов Исоп
Хранително съдържание
Микрорастенията анасонов исоп имат високо съдържание на витамини, минерали, антиоксиданти и етерични масла. Богати са на витамини С и К, манган и различни други фитонутриенти.
Вкус и аромат
Анасонивият исоп има подчертан вкус, който напомня на анасон и фенел, със сладки нотки.
Кулинарни приложения
Леко сладникавият аромат и вкус правят тези микрорастения изключително подходящи за десерти – плодови, кремове, сладки смутита, топъл шоколад и т.н. В същото време са подходящи за ястия и напитки, които “обичат” сладък привкус – печива, чай, кафе, и т.н.
Ползи за здравето
Анасоновият исоп подпомага храносмилателната система, действа противовъзпалително и съдържа антиоксиданти. Традиционно семената от анасон се използва срещу простуда, кашлица и инфекции на дихателните пътища.
Боб Адзуки
Хранително съдържание
Богати са на витамини К, B (фолат и ниацин), C и А, както и на калций, калий, желязо и магнезий. Съдържат и есенциални аминокиселини в малки количества.
Вкус и текстура
Имат мек, леко сладък вкус с нотки на ядка, напомнящ този на възрастните растения на боб адзуки. Придават свеж, леко землист аромат на ястията.
Кулинарни приложения
Те имат разнообразно приложение в кухнята. Подходящи са за декорация, сандвичи и супи. С тях салатите придобиват по-хрупкава текстура и още по-свеж вид: съчетават се добре с други зеленолистни, домати, краставици, авокадо. Те са чудесна гарнитура за ястия с печено/пържено месо и риба.
Ползи за здравето
Веществата, които се съдържат в микрорастенията боб адзуки, са полезни за храносмилателната система, регулирането на холестерола и кръвното налягане. Подобряват имунната функция и могат да бъдат полезни в борбата с излишните килограми. Богатото съдържание на фибри в тях е “виновник” за детоксикиращите им свойства.
Боб Мунг
Хранително съдържание
Богати са на витамини К, B (фолат и ниацин), C и А, както и на калций, калий, желязо и магнезий. Съдържат и есенциални аминокиселини в малки количества.
Вкус и текстура
Имат мек, леко сладък вкус с нотки на ядка, напомнящ този на възрастните растения на боб мунг. Придават свеж, леко землист аромат на ястията.
Кулинарни приложения
Те имат разнообразно приложение в кухнята. Подходящи са за сандвичи и супи. С тях салатите придобиват по-хрупкава текстура и още по-свеж вид: съчетават се добре с други зеленолистни, домати, краставици, авокадо. Те са чудесна гарнитура за ястия с печено/пържено месо и риба.
Ползи за здравето
Веществата, които се съдържат в микрорастенията боб мунг, са полезни за храносмилателната система, регулирането на холестерола и кръвното налягане. Подобряват имунната функция и имат детоксикиращи свойства.
Босилек Дарк Опал
Хранително съдържание
Подобно на немалко микрорастения босилекът е много богат на витамин К. Той осигурява лутеин и зеаксантин и е добър източник на желязо, мед, витамин А. Съдържа магнезий, витамин С, калций, фолат и относително по-малки количества калий. В него има флавоноиди и летливи масла.
Вкус и аромат
Има интензивен и концентриран аромат, който наподобява този на зрелите листа на растението. Вкусът му е изразен, но приятен.
Кулинарни приложения
Тези микрорастения се използват често като декорация, подобрители на вкуса или съставка в широка гама от ястия. Наситеният им аромат ги прави идеално допълнение към салати, сандвичи, паста, супи и други.
Ползи за здравето
Босилекът Дарк Опал е богат на антиоксиданти, които помагат на тялото да се предпазва от свободните радикали. Смята се, че е полезен за овладяване на инфекциите и че има антибактериални свойства. Той е един от най-добрите източници на магнезий сред микрорастенията и има благоприятно действие върху сърдечно-съдовата система. Подходящ е при стомашно-чревен дискомфорт, провокиран от спазми и газове, загуба на апетит, а също и при състояния на безпокойство и стрес.
Босилек Дженовезе
Хранително съдържание
Подобно на немалко микрорастения босилекът е много богат на витамин К. Той осигурява лутеин и зеаксантин и е добър източник на желязо, мед и витамин А. Съдържа магнезий, витамин С, калций, фолат и относително по-малки количества калий. В него има флавоноиди и летливи масла.
Вкус и аромат
Има интензивен и концентриран аромат, който наподобява този на зрелите листа на растението. Вкусът му е изразен, но приятен.
Кулинарни приложения
Тези микрорастения се използват често като декорация, подобрители на вкуса или съставка в различни ястия. Наситеният им аромат ги прави идеално допълнение към салати, сандвичи, паста, супи и други.
Ползи за здравето
Босилекът е богат на антиоксиданти, които помагат на тялото да се предпазва от свободните радикали. Смята се, че е полезен за овладяване на инфекциите и че има антибактериални свойства. Той е един от най-добрите източници на магнезий сред микрорастенията и има благоприятно действие върху сърдечно-съдовата система. Подходящ е при стомашно-чревен дискомфорт, провокиран от спазми и газове, загуба на апетит, а също и при състояния на безпокойство и стрес.
Броколи
Хранително съдържание
Микрорастенията броколи имат високо съдържание на витамин С, К и Е и мощни антиоксидантни свойства. Те са богати на сулфорафан, полифеноли и съдържат антоцианин. Считат се за добър източник на витамин А (бета-каротин), фолат, желязо, магнезий и калий.
Вкус
Имат по-лек вкус в сравнение с узрелите „цветове“ на растението. Той е деликатен, леко пиперлив и добавя приятна пикантност на ястията, без да бъде натрапчив.
Кулинарни приложения
Тези микрозеленчуци придават по-богат вкус и цвят на различни солени и сладки ястия, като супи, салати, паста, печено месо и риба, сосове или заливки, сладки тарталети, смутита и др.
Ползи за здравето
Според някои проучвания сулфорафанът има важна роля при предотвратяването и лечението на определени хронични заболявания като астма, диабет тип 2, както и някои онкологични заболявания. Полифенолите действат благоприятно на сърдечно-съдовата система, характеризират се с мощно антиоксидантно действие, понижават холестерола и кръвното налягане, подобряват метаболизма. Те укрепват общото здраве, храносмилателната и имунната система.
Горчица – Синап
Хранително съдържание
Микрорастението е богато на витамин К и витамин С, съдържа в по-малки количества витамин А, витамин Е и мед , както и калции, желязо, калий, магнезий и тиамин.
Вкус и текстура
Микрорастенията горчица, подобно на репичките, имат концентриран пикантен и пиперлив вкус. В много случаи се използват, за да обогатят ястията, които имат по-неутрален такъв.
Кулинарни приложения
Подходящи са за салати, рулца, сандвичи и ястия, на които бихте искали да придадете по-пикантна нотка. Хрупкавата текстура и открояващият се вкус на горчицата придават уникалност на ястията. Те са чудесна украса за супи, омлети и др.
Ползи за здравето
Полезните вещества в горчицата дават основание да се смята, че редовната й консумация може да има благоприятен ефект върху имунната и сърдечно-съдовата система, кръвосъсирването и костите.
Грах
Хранително съдържание
Микрорастенията грах са богати най-вече на витамин С и витамин К. В тях се намират в умерени количества пантетонова киселина (витамин В5), тиамин (витамин В1) и фолат (В9). Те съдържат желязо, холин, всички основни аминокиселини, различни антиоксиданти като бета каротин, лутеин и зеаксантин и са добър източник на фибри.
Вкус
Имат лек и сладък вкус, напомнящ на вкуса на узрелите грахови зърна.
Кулинарни приложения
Микрорастенията грах имат разнообразни кулинарни приложения. Те добавят приятен сладко-тревист вкус и хрупкава текстура към салати, рулца, сандвичи, паста и яхнии с месо. Подходящи са за смутита, като декорация за супи и други топли ястия, допълват се добре както със солени, така и с леко сладки храни.
Ползи за здравето
Заради богатото съдържание на витамин С и антиоксиданти се смята, че тези растения са полезни за укрепването на имунната система, ограничаването на риска от инфекции, както и в борбата с редица хронични заболявания. Съдържащият се в тях витамин К има важна роля за костите и кръвосъсирването. Фолатът в граховите растения действа благоприятно на мозъчната функция и симптомите на депресия.
Див лук
Хранително съдържание
Микрорастенията див лук са богати на витамините А, С и К и калий. Те съдържат макар и в малки количества токофероли (витамин Е), витамин В и калций.
Вкус и текстура
Имат мек, сладък вкус, подобен на възрастния лук, но по-малко натрапчив.
Кулинарни приложения
Микрорастенията див лук често се използва за салати, сандвичи, омлети и други. Придават приятен вкус и аромат към всяко ястие, без да бъдат натрапчиви и лютиви като зрелия си вариант.
Ползи за здравето
Тези микрозеленчуци съдържат вещества, които помагат за неутрализирането на свободните радикали в тялото, активирането на противовъзпалителните процеси в него и укрепването на сърдечно съдовата система.
Елда
Хранително съдържание
Тези микрорастения са с по-високо калорийно съдържание в сравнение с повечето микрорастения. 100 грама от тях могат да осигурят 335 калории. Богати са на протеини и фибри и са добър източник на калий, калций, желязо, цинк и магнезий. Макар и в по-малки количества съдържат витамин К, В6 и С. Имат антиоксиданти, включително флавоноиди.
Вкус и аромат
Микрорастенията елда са с мек вкус с нотка на ядки и сладост. Той е деликатен и се комбинира добре с различни ястия.
Кулинарни приложения
Приятната им хрупкавост и землистият вкус на ядки ги правят чудесно допълнение към салати (особено добре подхождат на такива, включващи други зеленолистни, домати, краставици и/или авокадо), сандвичи, рулца, джобове, рапове (дюнери, гироси и т.н.), смутита, сосове, както и отличен декоративен елемент към супи, пържени картофки, омлети и т.н.
Ползи за здравето
Елдата подпомага сърдечно съдовата и храносмилателната система, както и здравината на костите. Като повечето микрорастения и тези имат нисък глюкозен индекс, което ги прави добър избор за хора с диабет.
Kейл
Хранително съдържание
Тези микрорастения осигуряват 9 от 9 основни аминокиселини. В тях може да бъдат открити много големи количества витамин К, витамин C, лутеин и зеаксантин и по-умерени количества витамин A, B2, B6 и B9. Микрорастенията кейл са добър източник на калций, желязо, калий. В допълнение те осигуряват и фибри.
Вкус
Кейлът има по-лек вкус в сравнение с този на порасналите листа. Той е леко пиперлив, напомнящ на този на горчицата, и придава приятна пикантност на ястията, без да бъде прекалено натрапчив.
Кулинарни приложения
Можете да го използвате, за да добавите повече цвят към вашите салати, пици, задушени зеленчуци и т.н. Подходящ е за овкусяване на сандвичи и всякакви храни от рода на такос, дюнер или гирос, които обичайно се приготвят със зеле.
Ползи за здравето
Смята се, че микрорастенията кейл носят ползи за целия организъм - за здравето на костите, кожата, очите и предпазването им от вредни лъчения. Полезните вещества в тях подпомагат борбата с процесите на стареене и свободните радикали, укрепването на имунната, сърдечно-съдовата и нервната система, подобряването на метаболизма, синтеза на хемоглобин и др.
Керевиз (Целина)
Хранително съдържание
Микрорастенията керевиз имат изразен аромат на билки и магданоз. Придават мек, леко сладникав вкус и уникалност на ястията.
Вкус и аромат
Те са добър източник на витамини А,С и Е и имат много добри антиоксидантни свойства. Богати са нa калций, калий, магнезий и фосфор.
Кулинарни приложения
Придават специфичен привкус на ястията. Подходящи са за салати, съдържащи други зеленолистни, домати, краставица, цитрусови плодове, в билкови смеси за овкусяване: добре се допълват с магданоз, див лук и естрагон Подхождат чудесно на морски ястия с риба, миди и салати с морски дарове.
Ползи за здравето
Тези микрорастения имат противовъзпалителен ефект, полезни са за храносмилателната система, понижават стреса и тревожността. Традиционно лимоновата маточина се използва при простуда, кашлица и инфекции на дихателните пътища.
Китайско зеле
Хранително съдържание
Микрорастенията китайско зеле са отличен източник на витамин К, В6 и С, който е мощен антиоксидант и играе важна роля при неутрализирането на свободните радикали. Съдържат също така калий, магнезий и калций.
Вкус и текстура
Имат мек, леко сладък вкус, по-слаб от този на порасналите растения. Ароматът им е свеж и нежен.
Кулинарни приложения
Особено подходящи са за ястия от азиатската кухня или такива, които традиционно се приготвят със зеле и/или ориз. Те са чудесна съставка и декорация за кнедли, пролетни рулца, ястия с кимчи, салати. Допълват се много добре със зеленчуци и билки като моркови, чушки, домати, магданоз, босилек, мента, кориандър и др.
Ползи за здравето
Веществата, които се съдържат в микрорастенията китайско зеле допринасят за неутрализирането на свободните радикали и укрепването на имунната система, редуцирането на възпаленията в организма и доброто кръвосъсирване.
Корейска мента
Хранително съдържание
Те са добър източник на витамини, минерали, антиоксиданти и етерични масла. Съдържат витамини А, желязо, манган и, макар и в по-малки количества – калий, калций, магнезий и фосфор.
Вкус и аромат
Микрорастенията корейска мента имат леко лютив, изразен ментов вкус с нотка на цитрус.
Кулинарни приложения
Тези микрорастения са чудесно попълнение в кухнята. Придават атрактивност и незаменим вкус. Подходящи са за салати, съдържащи други зеленолистни, плодове, ядки и сирена, както и за супи, сосове, задушено месо, предястия и, разбира се, за различни ястия от корейската кухня. Те са чудесна декорация за десерти, включително шоколадови, коктейли, чайове и смутита, сладолед, сметанови кремове, лимонади и много други.
Ползи за здравето
Корейската мента подпомага храносмилателната система, има противовъзпалителен ефект и съдържа антиоксиданти. Традиционно тя се използва срещу простуда, кашлица и инфекции на дихателните пътища.
Кориандър
Хранително съдържание
Тези микрорастения са невероятно богати на витамин К. Добър източник са на витамин А, С, В и Е. Съдържат диетични фибри, мед, магнезий и калий. Известни са и с високите си нива на лутеин, зеаксантин, както и на каротеноиди (три пъти повече отколкото при порасналите растения).
Вкус и текстура
Кориандърът има смел, леко цитрусов аромат, с подчертана билкова основа. Концентриран е, както и този на възрастното растение.
Кулинарни приложения
Подходящи са за ястия от азиатската и латиноамериканската кухня, както и за тези, които смятате, че се нуждаят от свеж, лимонов привкус. Чудесно се съчетават с риба, пилешко, кюфтенца, супи, ризото, зеленчуци като тиквички, патладжан и т.н.
Ползи за здравето
Веществата, които се съдържат в микрорастенията кориандър, допринасят за здравето на костите, кожата и очите, неутрализирането на свободните радикали, редуцирането на възпаленията в организма и общото му здраве. Традиционно билката е използвана при епилепсия и депресии, както и като пречистващо средство.
Крес
Хранително съдържание
Микрорастенията Крес съдържат редица минерали. Те са добър източник на витамините А, С и К. В неговия състав влизат полезни антиоксиданти като лутеин.
Вкус и текстура
Имат характерен, пикантен и пиперлив вкус, подобен на възрастните рукула и горчица.
Кулинарни приложения
Микрорастенията крес често се използват, за да придадат пикантен вкус на салати, сандвичи, такос и други. Те се съчетават добре с разнообразни съставки. Подходящи са за украса на супи, омлети и други солени ястия.
Ползи за здравето
Микрозеленчуците крес подпомагат антиоксидантната защита, имунната функция, здравината на костите, храносмилателната и сърдечносъдовата дейност.
Кресон
Хранително съдържание
Микрорастението кресон е източник на разнообразни фитонутриенти. Листата им са пълни с витамин К, А, Е (като последните са и много добри антиоксиданти), минерали като калций, желязо, магнезий, фосфор, аминокиселини и омега-3 мастноразтворими киселини.
Вкус и текстура
Микрорастенията кресон имат смел пиперлив, леко лют вкус, напомнящ този на възрастрното растение.
Кулинарни приложения
Те са чудесно кулинарно допълнение и са много подходящи за салати, сандвичи, супи, ястия със зеленчуци и картофи,тиквички, булгур и т.н. Съчетават се много добре с други зеленолистни, както и с домати, краставици и репички.
Ползи за здравето
Смята се, че комбинацията от вещества в микрорастенията кресон има противовъзпалително, общоукрепващо и антиоксидантно действие, прави ги полезни за сърдечносъдовата система, костите, зъбите и очите.
Кървав киселец
Хранително съдържание
100 грама от микрорастението кървав киселец ни дават повече от половината количество витамин С, oт което се нуждаем за 1 ден. Богати са на витамин А, лутеин и зеаксантин и съдържат, макар и в по-умерени количества, желязо, магнезий, мед, манган, фибри, както и 8 от деветте основни аминокиселини.
Вкус и аромат
Кървавият киселец има остър, леко тръпчив, землист вкус с цитрусови нотки и деликатен аромат.
Кулинарни приложения
Тези микрорастения придават много интересен, свеж вид и вкус на ястията ви. Изключително подходящи са за сандвичи, салати, тортили, супи и сосве, както и като декорация на ястия с по-неутрални или малко на брой цветове (ориз, грах, месо, риба).
Ползи за здравето
В традиционната медицина растението се използва за лечението на храносмилателни проблеми, включително констипация, като диуретик, за детоксикация, за лечение на скорбут, треска и дерматологични проблеми. Веществата в него имат важна роля за укрепването на имунната и сърдечносъдовата система, зрението, както и в борбата със свободните радикали.
Латинка
Хранително съдържание
Те съдържат множество важни хранителни вещества. Макар че данните варират, като цяло може да се обобщи, че са богати на антиоксиданти, витамини, минерали и други фитонутриенти. По-конкретно те имат високи нива на витамин К и С, бетакаротин и лутеин.
Вкус и текстура
Микрорастенията латинка имат пиперлив, леко пикантен вкус, който напомня за този на листата и цветовете на голямото растение. Придават хрупкавост и свежест.
Кулинарни приложения
Свежият вкус и хрупкавата текстура на микрорастенията латинка ги прави много подходящи за сандвичи и салати. Те се съчетават чудесно с други зеленолистни, както и с домати, краставици и репички. Подходящи са и като гарнитура, за украса на супи и яхнии.
Ползи за здравето
Смята се, че комбинацията от вещества в тях има общоукрепващо, противовъзпалително, противогъбично и антиоксидантно действие.
Лимонена трева
Хранително съдържание
Те са добър източник на витамини А и С, калий, калций и фосфор. Макар и в по-малки количества, съдържат магнезий, желязо, фолат, цинк и магнезий.
Вкус и аромат
Лимонената трева се отличава с изразен цитрусов вкус и аромат. Те напомнят на зрелия лимон и съдържат флорални и джинджифилови нотки.
Кулинарни приложения
Придават специфичен привкус на ястията. Подходящи са за салати, съдържащи други зеленолистни, домати, краставица, цитрусови плодове, в билкови смеси за овкусяване: добре се допълват с магданоз, див лук и естрагон Подхождат чудесно на морски ястия с риба, миди и салати с морски дарове.
Ползи за здравето
Тези микрорастения имат противовъзпалителен ефект, полезни са за храносмилателната система, понижават стреса и тревожността. Традиционно лимоновата маточина се използва при простуда, кашлица и инфекции на дихателните пътища.
Лимонов босилек
Хранително съдържание
Лимоновият босилек е много богат на витамин К. Отличава се с високо съдържание на желязо, калий, витамин А и умерени количества витамин С, калций, магнезий и фолат. Съдържа флавоноиди и летливи масла.
Вкус и аромат
Има интензивен и концентриран вкус, който наподобява комбинация между лимон, босилек и анасон.
Кулинарни приложения
Тези микрорастения се използват често като декорация, подобрители на вкуса или съставка в широка гама от ястия. Техният наситен аромат ги прави идеално допълнение към салати, сандвичи, паста, супи и други. Особено популярен е в източните рецепти, идващи от Индия, Индокитай и Малайския архипелаг.
Ползи за здравето
Лимоновият босилек е богат на антиоксиданти, които помагат на тялото да се предпазва от свободните радикали. Смята се, че е полезен за овладяване на инфекциите и че има антибактериални свойства. Той е много добър източник на калий и елементи, които играят важна роля за регулирането на кръвното налягане, производството на бели кръвни телца, както и при справянето с безпокойството и стреса. Хранителните вещества в него имат благоприятно действие върху кожата и здравината на костите.
Лимонова маточина
Хранително съдържание
Тe имат високо съдържание на витамини, минерали, антиоксиданти и други фитонутриенти. Особено богати са на витамини А, K и С, калий и калций.
Вкус и аромат
Лимоновата маточина, както личи и от името й, се отличава с лимоновия си аромат. Той е изразен, комбиниран с леки сладникави нотки.
Кулинарни приложения
Тези микрорастения придават изтънчен и свеж успокояващ аромат на ястията. Те са подходящи за сандвичи, салати, съдържащи други зеленолистни, домати, краставица, цитрусови плодове, както и за приготвянето на чайове, смутита и коктейли. Използват се за декориране на десерти като кекс, тартове, сорбе, плодови салати.
Ползи за здравето
Веществата в тях имат противовъзпалителен ефект, полезни са за храносмилателната система, понижават стреса и тревожността. Традиционно лимоновата маточина се използва при простуда, кашлица и инфекции на дихателните пътища.
Лобода
Хранително съдържание
Те имат едни от най-високите нива на витамин К1 в царството на микрорастенията. Богати са на желязо и калций. Макар и в по-малки количества съдържат токоферол (витамин Е), аскорбинова киселина (витамин С), витамин А (бетакаротин), вилоаксантин и лутеин.
Вкус и текстура
Микрорастенията червена лобода са с мек, леко солен вкус със земна спаначена нотка. Имат хрупкава сочна текстура и придават изключително интересен и привлекателен вид на ястията.
Кулинарни приложения
Те са чудесно кулинарно допълнение и са много подходящи за декорация. Придават особено привлекателен вид на ястия, чиято основа контрастира с яркия цвят на червената лобода.
Ползи за здравето
Смята се, че комбинацията от вещества в тях има противовъзпалително и общо укрепващо действие.
Лук
Хранително съдържание
В микрорастенията лук има различни витамини, минерали и антиоксиданти. Съдържат витамин А, С, К и В, калий и калций, макар и в по-малки количества отколкото в дивия лук.
Вкус и текстура
Имат сладък вкус, подобен на този на възрастния лук, но значително по-мек.
Кулинарни приложения
Микрорастенията лук често се използва за салати, сандвичи, омлети и други. Придават приятен вкус и аромат към всяко ястие, без да бъдат натрапчиви и лютиви като зрелия си вариант.
Ползи за здравето
Тези микрозеленчуци съдържат вещества, които помагат за неутрализирането на свободните радикали в тялото, активирането на противовъзпалителните процеси в него и укрепването на сърдечно съдовата система.
Мизуна Ред
Хранително съдържание
Микрорастението осигурява много голямо количество витамин К, богато е на витамин С и А и желязо, съдържа в по-малки количества витамин Е и фолат.
Вкус и текстура
Микрорастенията мизуна, подобно на горчицата, имат пикантен и пиперлив вкус, но не толкова концентриран. Често се използват за подправянето на ястия с по-неутрален вкус, особено салати и гарнитури.
Кулинарни приложения
Подходящи са за салати, рулца, сандвичи и ястия, на които бихте искали да придадете по-пикантна нотка. Хрупкавата текстура и открояващият се вкус на мизуната придават уникалност на ястията. Както и останалите микрорастения, те са чудесна украса.
Ползи за здравето
Съдържащите се полезни вещества в мизуната дават основание да се смята, че редовната й консумация може да има благоприятен ефект върху очите, стомашно-чревния тракт и кожата.
Перила (червено шисо)
Хранително съдържание
Като повечето от крехките си зелени роднини микрорастенията перила се характеризират с високо съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти. Те съдържат омега-3 мастни киселини и витамин В1 и В2, богати са на витамини А, С и К, калций и желязо.
Вкус и текстура
Микрорастеията перила притежават специфичен вкус и аромат, които създават усещането, че използвате смес от повече подправки: по-конкретно мента, босилек, риган и анасон. Те имат леко лютива нотка.
Кулинарни приложения
Именно специфичният вкус и аромат на тези невероятни малки растения ги правят интересно допълнение към салати, сандвичи, супи, паста, сосове, риба, ястия с ориз и различни храни от азиатската кухня.
Ползи за здравето
Смята се, че антиоксидантите в микрорастенията перила помагат в борбата с процесите на стареене, а комбинацията от полезни вещества има противовъзпалително и общоукрепващо действие. В традиционната източна медицина растението перила се използва при лечението на екзема, артрит и астма.
Пикантен салатен микс
Съдържание:
- Слънчоглед
- Крес
- Кейл
- Репичка рамбо
- Репичка китайска роза
Пикантен взрив от вкус и цвят. Свежа и сочна, тази комбинация от микрорастения е подходяща както за гарнитура към основни ястия, така и като основа за разнообразни салати. Добре се съчетава със зеленолистни растения, краставици, авокадо. Богат на витамини, минирелаи, антиоксиданти и други фитонутриенти.
Пореч
Хранително съдържание
Микрорастението пореч е много богато на витамин А и желязо, гама линоленова киселина и антиоксиданти. Добър източник е на витамин С и манган. Съдържа макар и в по-малки количества, ниацин и рибофлавин.
Вкус и аромат
Има мек вкус, напомнящ този на краставица, с нотки на билка и сладко.
Кулинарни приложения
Микрорастенията пореч се съчетават чудесно с разнообразни ястия. Заради свежия си, напомнящ на краставица, вкус те са подходящи за сандвичи, салати, съдържащи други зеленолистни, домати, цитрусови плодове, както и за чайове, смутита и коктейли. Използват се за декориране на кексове, тартове, сорбе, плодови салати.
Ползи за здравето
Поречът има противовъзпалителен ефект и съдържа антиоксиданти. Микрорастенията са пълни с вещества, полезни за сърдечно-съдовата система, здравето на кожата и очите. Според някои източници те са богати на триптофан, който има благоприятен ефект при безпокойство и депресивни състояния.
Праз
Хранително съдържание
Микрорастенията праз имат разнообразно, макар и по-скромно като количество съдържание на витамини (А, К, С, В, Е). Те са добър източник на желязо и антиоксиданти.
Вкус и текстура
Имат мек, сладък вкус, напомнящ на възрастния праз.
Кулинарни приложения
Микрорастенията праз, както и лукът, често се използват за салати, сандвичи, омлети и други, за да им придадат по-богат вкус и аромат. Подходящи са както за студени, така и за топли ястия и предястия.
Ползи за здравето
Този микрозеленчук подпомага антиоксидантната защита, имунната функция и деленето на клетките. Подкрепят антивъзпалителните процеси, здравината на костите и сърдечно съдовата система.
Репичка Дайкон (зелена)
Хранително съдържание
Богати са на витамин А, С и В. Съдържат диетични фибри и важни минерали като желязо и калции. В листата им може да бъде открит и антоцианин, флавоноид със силно антиоксидантно действие (според някои източници по-силно от това на витамин С, Е, А и бетакаротина).
Вкус и текстура
Микрорастенията репичка дайкон имат леко пиперлив вкус и аромат, характерен за възрастните растения, макар и по-мек.
Кулинарни приложения
Свежият, леко пикантен привкус прави ястията апетитни и запомнящи се. Подходящи са за сандвичи, фалафели, рулца, салати, пържени картофки. Съчетават се добре с други зеленолистни, както и с домати, краставици и моркови.
Ползи за здравето
Веществата в микрорастенията репичка дайкон допринасят за подобряване на храносмилането, здравето на кожата и очите, неутрализирането на свободните радикали, редуцирането на възпаленията в организма и общото му здраве.
Репичка Китайска (розова)
Хранително съдържание
Микрорастенията репичка съдържат важни протеини и липиди и се отличават с ниското си калорийно съдържание. Те са добър източник на витамин С и калий. Съдържат, макар и в по-малки количества, калций и фосфор. В микрорепичките има и витамин В3, витамин В6, фолат, рибофлавин, тианин и ниацин.
Вкус и текстура
Имат предизвикателен, пикантен и пиперлив вкус, подобен на зрелите репички. Силата на пикантната нотка може да варира в зависимост от разновидността на репичката. В много случаи се използват, за да бъдат обогатени ястията, които имат по-неутрален вкус.
Кулинарни приложения
Подходящи са за салати, рулца, сандвичи и ястия, на които бихте искали да придадете по-пикантна нотка. Хрупкавата текстура и открояващият се вкус на микрорепичките придават изразителност на ястията. Те са чудесна украса за супи, омлети и други солени ястия.
Ползи за здравето
Наличието на витамин С в микрорастенията репичка е една от причините за техните антиоксидантни свойства. От своя страна минералите, които се съдържат в тях, са полезни за поддържането на сърдечносъдовата и костната система, а В - витамините имат важна роля за нервната система и мозъка, както и за ДНК синтеза и деленето на клетки.
Репичка Рамбо (червена)
Хранително съдържание
Микрорастенията репичка съдържат важни протеини и липиди и се отличават с ниското си калорийно съдържание. Те са добър източник на витамин С и калий. Съдържат, макар и в по-малки количества, калций и фосфор. В микрорепичките има и витамин В3, витамин В6, фолат, рибофлавин, тианин и ниацин.
Вкус и текстура
Имат предизвикателен, пикантен и пиперлив вкус, подобен на зрелите репички. Силата на пикантната нотка може да варира в зависимост от разновидността на репичката. В много случаи се използват, за да бъдат обогатени ястията, които имат по-неутрален вкус.
Кулинарни приложения
Подходящи са за салати, рулца, сандвичи и ястия, на които бихте искали да придадете по-пикантна нотка. Хрупкавата текстура и открояващият се вкус на микрорепичките придават изразителност на ястията. Те са чудесна украса за супи, омлети и други солени ястия.
Ползи за здравето
Наличието на витамин С в микрорастенията репичка е една от причините за техните антиоксидантни свойства. От своя страна минералите в тях са полезни за поддържането на сърдечносъдовата и костната система, а В – витамините имат важна роля за нервната система и мозъка, както и за ДНК синтеза и деленето на клетки.
Рукола
Хранително съдържание
Микрорастенията рукола имат осем пъти повече калций и пет пъти повече витамин А от салатата Айсберг. В руколата се съдържат много големи количества лутеин, зеаксантин и бетакаротин. В съдържанието им се откриват рибофлавин (витамин В2), немалко калций и калий. Руколата е сред най-нискокалоричните зеленолистни и е добър източник на фибри.
Вкус и текстура
Микрорастението рукола има предизвикателен пиперлив вкус, подобен на зрелите й листа, но по-концентриран. Текстурата му е нежна и деликатна.
Кулинарни приложения
Тези растения имат разнообразно приложение в кухнята. Могат да се добавят към салати, за да придадат пиперлив вкус, да се използват като топинг за пици, да се смесват в песто или смутита или да се включват в сандвичи и рулца. Техният интензивен вкус добавя дълбочина на ястията. Руколата се съчетава добре с разнообразни продукти. Може да се смесва с други зеленчуци, сирена, ядки и сосове за по-балансиран вкус. Микрорастенията й са чудесна декорация за студени ястия.
Ползи за здравето
Руколата има минимално количество калории и ускорява метаболизма, като в същото време засища с фибрите си. Затова микрорастенията й са идеални за хора, които искат да отслабнат. Съдържащите се в тях хранителни вещества тонизират организма и имат силни антибактериални свойства. Те са полезни за кожата, при хипертония и повишен холестерол, гастрит и проблеми с храносмилателния тракт. Определени антиоксиданти в руколата се свързват с предотвратяването и лечението на някои онкологични заболявания.
Салата червена
Хранително съдържание
Тези микрорастения съдържат, макар и в малки количества, 18 аминокиселини, сред които и 9-те основни. Те са богати на витамин К и витамин А. В хранителния им състав присъстват вещества като зеаксантин и лутеин, витамин С, манган, калий, калций, фосфор и други.
Вкус и текстура
Имат неутрален, по-мек вкус и по-нежна текстура от листата на възрастните растения.
Кулинарни приложения
Използват се за приготвяне на салати, сандвичи, солени и сладки ястия и тяхната декорация.
Ползи за здравето
Микрорастенията червена салата имат антиоксидантни свойства, съдържат полезни вещества, които укрепват имунната система, здравето на очите, кожата и храносмилателната система.
Свеж салатен микс
Съдържание:
- Слънчоглед
- Броколи
- Кейл
- Червено зеле
Балансиран, свеж и хрупкав, този микс от микорорастения е чудесна
комбинация между невероятен вкус и здравословно храна. Сол, зехтин и лимон са
достатъчни за бързо приготвяне на салата или гарнитура. Комбинация с домат,
краставица или зелена салата е добра основа за различни кулинарни експерименти.
Богат на витамини, минерали, антиоксиданти и други фитонутриенти.
Слънчоглед
Хранително съдържание
Слънчогледовите микрорастения съдържат 8 от 9-те основни аминокиселини, от които се нуждае тялото ни. Те имат повече протеини и мазнини от немалко микрорастения и по-висока енергийна стойност от тях. Богати са на калий и фосфор, желязо и магнезий и осигуряват умерено количество калций.
Вкус
Имат лек орехов вкус, който ги прави интересно допълнение към различни ястия. Той наподобява този на слънчогледовите семена.
Кулинарни приложения
Слънчогледовите микрорастения придават приятна хрупкавост и свежест на салати, сандвичи, рулца и др. По-едрите им месести листенца са интересна украса, включително за супи и топли ястия. Усещат се меко и ненатрапчиво, поради което се комбинират добре с други вкусове и различни аромати.
Ползи за здравето
Слънчогледовите микрорастения са пълни с хранителни вещества, полезни са в борбата с оксидативния стрес и възпаленията. Смята се, че редовната им консумация може да бъде от полза за сърдечносъдовата система и регулирането на кръвното налягане, храносмилането, функционирането на имунната система и здравето на кожата.
Фенел (див копър)
Хранително съдържание
Те са добър източник на антиоксиданти като витамин А. Съдържат, макар и в по-малки количества, витамин С и К, желязо и калции. В тях се съдържа анетол, за който се смята, че има антибактериални, противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства.
Вкус и аромат
Тези микрорастения имат мек, леко сладък вкус, напомнящ на анасон. Придават на ястията характерен аромат и сладост.
Кулинарни приложения
Подходящи са за салати, съдържащи други зеленолистни, плодове, ядки и сирена или морски дарове, както и за супи, сосове, задушено месо, предястия, риба, скариди, калмари, чайове, смутита и много други.
Ползи за здравето
Фенелът подпомага храносмилателната система, има противовъзпалителен ефект и съдържа антиоксиданти. Полезен е за сърдечно съдовата система.
Червена детелина
Хранително съдържание
Червената детелина е източник на много важни фитонутриенти – витамини (А, В12,С, Е и К), антиоксиданти и минерали, сред които калий, калций, желязо, магнезий и силиций.
Вкус и текстура
Микрорастенията червена детелина са с мек, леко сладникав вкус, земна нотка и деликатен тревист аромат. Червеният им цвят придава много привлекателен вид на ястията.
Кулинарни приложения
Те са чудесно кулинарно допълнение и са много подходящи за декорация. Придават особено привлекателен вид на ястия, чиято основа контрастира с яркия цвят на червената детелина. Често се използват в сандвичи, салати, рулца, супи, предястия и дори десерти.
Ползи за здравето
Смята се, че комбинацията от вещества в тях има противовъзпалително и общо укрепващо действие.
Червено зеле
Хранително съдържание
100 грама портокал съдържат средно 68 милиграма аскорбинова киселина, а 100 грама от микрорастението червено зеле – средно 147 милиграма, което е значително повече от препоръчителния дневен прием от 90 мг. В крехките стръкчета и листенца на това красиво растение има в пъти повече витамин Е отколкото в тези на порасналото растение, бета-каротин (витамин А) и умерено количество калий.
Вкус и текстура
Червеното зеле има нежен, леко пиперлив вкус, подобен на този на зрялото растение, но по-малко интензивен. Текстурата му е крехка и хрупкава. Това го прави отлично допълнение към салати, сандвичи и много други ястия, които искате да обогатите с повече свежест и цвят.
Кулинарни приложения
Микрорастенията червено зеле добавят цвят, по-богата текстура и вкус към салати, рулца, сандвичи, супи, омлети и други. Техният ярък червено-лилав цвят ги прави атрактивна декорация както за солени, така и за сладки ястия. Микрочервеното зеле се комбинира добре с разнообразни съставки, други микрорастения, зеленчуци, плодове, сирена, ядки и сосове, за да се създадат визуално привлекателни и вкусни ястия.
Ползи за здравето
Червеното зеле укрепва имунната система и може да ни помогне да се справим по-лесно с настинките и грипа. Според някои изследвания при храненето със зелеви растения в организма се освобождават съединения като глюкозинолати, които имат противоракови свойства. Богатото съдържание на калии и многообразието от минерали ги правят полезни за костите и укрепването на сърдечно-съдовата система.
Чесън
Хранително съдържание
Микрорастенията чесън са добър източник на витамин C и K , минерали, като калций и желязо, както и вещества с антиоксидантни свойства, сред които и алицин.
Вкус и текстура
Имат леко пикантен вкус, по-мек в сравнение с този на зрелия чесън.
Кулинарни приложения
Чесънът често се използва за салати, сандвичи, омлети и други. Придава приятен вкус и аромат към всяко ястие, без да бъде натрапчив и лютив като зрелия си вариант.
Ползи за здравето
Микрорастенията чесън подпомагат антиоксидантната защита, имунната система и противовъзпалителните й функции.
Чия
Хранително съдържание
Те съдържат аминокиселини, омега-3 мастни киселини, богати са на витамин С, В, фибри и растителни протеини. В тях има високо съдържание на важни минерали като желязо, магнезий, калции, фосфор, цинк, мед и селений.
Вкус и текстура
Микрорастенията чия имат хрупкава текстура, свеж и деликатен вкус, който ги прави подходяща добавка към множество ястия.
Кулинарни приложения
Свежият вкус и хрупкавата текстура на микрорастенията чия ги превръща в чудесно допълнение към сандвичи и салати. Те се съчетават чудесно с други зеленолистни, както и с домати, краставици и авокадо. Като повечето микрорастения са чудесна съставка за смутита.
Ползи за здравето
Веществата, които се съдържат в микрорастенията чия, допринасят за енергизиране на организма на клетъчно ниво, подпомагат регенерирането на клетките и тъканите, мозъчната и сърдечната дейност, опорно-двигателната и храносмилателната система. Имат противовъзпалително и антиоксидантно действие.