Растенията
Трон Микрогрийнс » Растенията

малки, но със супер сили!

Какво са микрорастенията?

Една от най-изразителните думи, с която можем да опишем микрорастенията, е “вълшебни”. Въпреки че са малки, нежни и крехки, те имат неподозирани качества и сили – като започнем с потенциала им да осигуряват полезни хранителни вещества и свършим с това, че могат да изглеждат и ухаят вълшебно.

Технически погледнато, микрорастенията са новопоникналите стръкчета и листа на различни зеленчуци и билки с период на растеж до 14 дни.

Те са млади растения, както и кълновете, но все пак има съществена разлика. Кълновете са свежо прораснали семена, които се берат точно преди да се развият листа. Микрорастенията са следващият етап от живота им. Когато ембрионалните листенца се развият напълно и се появят първите истински листа, кълнът се превръща в микрорастение.

От кулинарна гледна точка микрорастенията са чудесно допълнение към всекидневното ни меню. Богати на полезни хранителни вещества, вкусове и аромати, но без негативни ефекти или с нисък риск от такива, те могат да се използват при приготвянето на салати, садвичи, смутита, супи, топли и студени ястия и дори на сладки изделия и напитки. В зависимост от начина, по който ги използвате, микрорастенията могат да придадат по-изкусителен, закачлив, модерен или изискан вид на храната ви. 

Може би ви се е случвало да гледате кулинарни предавания, в които готвачите поръсват ястията си с красиви, невероятно крехки малки листенца. Може би сте се питали, докато устата ви се пълни със слюнка, какво е това? А може би сте си мислели, че видът им се дължи на някакви специални ефекти? Може би. Но не само, не и когато става дума за микрорастения. Те наистина изглеждат прекрасно, като мънички приказни създания – свежи, изящни, с разнообразни форми на листата, в различни нюанси на зеленото, розовото и червеното. Ето защо микрорастенията биха могли да бъдат и вълшебен домашен помощник, ако вашето дете е злоядо, например. С тяхна помощ и малко въображение хапването може да се превърне в истинко вълшебно преживяване.

Привлекателният им външен вид ги прави популярни сред готвачите на редица ресторанти.  На запад тази тенденция започва да набира скорост през 80-те години на двадесети век и продължава до днес.

През последните години обаче се наблюдава известна промяна в мисленето за микрорастенията. Все по-често учените започват да  ги възприемат като функционална, а не просто като модерна гурме храна. Те виждат в тях потенциал да осигуряват важни хранителни вещества по достъпен и ефективен начин.

Ако се отглеждат според наложените стандарти, микрорастенията са чист и екологичен зелен продукт с кратък период на растеж. Технологията на отглеждането им не изисква кой знае колко време, нито употребата на допълнителни торове и пестициди. В същото време тя позволява да бъдат използвани като целогодишнен източник на полезни хранителни вещества.