Основни продукти (4 порции)
- 4 ч.ч. киноа
- 4 ч.ч. вода
- 4 шепи микрорастения от грах (или други по избор)
- 20 чери домати
- 1 краставица, нарязана на кръгчета
- 2 камби (или други сладки чушки), нарязани на кръгчета
- 2 по-голями авокада, нарязани на филийки
- 12-15 маслини
- 50-100 гр. сирене (не е задължително) по избор
Продукти за дресинг 1
- лимони - 1 бр.
- тахан - 2 с.л.
- зехтин от сушени доматки - 5 с.л. (ако нямате може и обикновен)
- мед - 1 с.л
- каперси – 5-6 бр.
- Сол – на вкус
Продукти за дресинг 2
- червен винен Оцет -¼ ч.ч.
- лимонов сок – 1 с.л.
- дижонска горчица - 4 ч.л.
- мед – 1 ч.л.
- сол – 2 ч.л.
- черен пипер – ½ к.л
Инструкции:
- Накиснете киноата за 20 минути във вода. След това добавете още 1 чаша вода и сложете да се свари за 20-25 минути.*
- Когато киноата е готова, я изплакнете със студена вода, докато леко се охлади и след това я сложете в хладилника за още 15 – на минути.
- Измийте и подсушете добре чушките, доматите и микрорастенията като за последните може да използвате миксер за подсушаване на зеленчуци, обикновен гевгир или широко сито, за да отцедите водата.
- Подгответе дресинга: изцедете лимона, смесете сока с останалите продукти за дресинг в блендер и пасирайте.
- Разполовете чери доматите, почистете костилките на маслините, ако имат такива и разрежете и тях на две, обелете краставицата и авокадото и ги нарежете заедно с чушките на тънки филийки.
- Вземете купа и изсипете в нея готовата, добре охладена киноа.
- Добавете към нея подготвените нарязани продукти, 2/3 от граховите микрорастения и дресинга. Разбъркайте.
- Поръсете с останалите микрорастения.
*Киноата се вари сравнително бързо – приблизително за 15-20 минути, като се заливат с два пъти повече вода, а когато зърната станат прозрачни значи са готови. Киноата има вкус, който наподобява този на ядките. Дори и напълно сготвена, е леко хрупкава.
Любопитно: киноата, както и микрорастенията е много богата на полезни вещества. Тя е единственият природен продукт, който съдържа всичките осем незаменими за човешкия организъм аминокиселини.