Киноа с традиционни зеленчуци и микрорастения
Трон Микрогрийнс » Рецепти  »  Киноа с традиционни зеленчуци и микрорастения
Киноа с традиционни зеленчуци и микрорастения

Основни продукти (4 порции)

  • 4 ч.ч. киноа
  • 4 ч.ч. вода
  • 4 шепи микрорастения от грах (или други по избор)
  • 20 чери домати
  • 1 краставица, нарязана на кръгчета
  • 2 камби (или други сладки чушки), нарязани на кръгчета
  • 2 по-голями авокада, нарязани на филийки
  • 12-15 маслини
  • 50-100 гр. сирене (не е задължително) по избор

Продукти за дресинг 1

  • лимони - 1 бр.
  • тахан - 2 с.л. 
  • зехтин от сушени доматки - 5 с.л. (ако нямате може и обикновен)
  • мед - 1 с.л
  • каперси – 5-6 бр.
  • Сол – на вкус

Продукти за дресинг 2

  • червен винен Оцет -¼ ч.ч.
  • лимонов сок – 1 с.л.
  • дижонска горчица -  4 ч.л.
  • мед – 1 ч.л.
  • сол – 2 ч.л.
  • черен пипер – ½ к.л

Инструкции:

  1. Накиснете киноата за 20 минути във вода. След това добавете още 1 чаша вода и сложете да се свари за 20-25 минути.*
  2. Когато киноата е готова, я изплакнете със студена вода, докато леко се охлади и след това я сложете в хладилника за още 15 – на минути.
  3. Измийте и подсушете добре чушките, доматите и микрорастенията като за последните може да използвате миксер за подсушаване на зеленчуци, обикновен гевгир или широко сито, за да отцедите водата.
  4. Подгответе дресинга: изцедете лимона, смесете сока с останалите продукти за дресинг в блендер и пасирайте.
  5. Разполовете чери доматите, почистете костилките на маслините, ако имат такива и разрежете и тях на две, обелете краставицата и авокадото и ги нарежете заедно с чушките на тънки филийки.
  6. Вземете купа и изсипете в нея готовата, добре охладена киноа.
  7. Добавете към нея подготвените нарязани продукти, 2/3 от граховите микрорастения и дресинга. Разбъркайте.
  8. Поръсете с останалите микрорастения.

*Киноата се вари сравнително бързо – приблизително за 15-20 минути, като се заливат с два пъти повече вода, а когато зърната станат прозрачни значи са готови. Киноата има вкус, който наподобява този на ядките. Дори и напълно сготвена, е леко хрупкава.

Любопитно: киноата, както и микрорастенията е много богата на полезни вещества. Тя е единственият природен продукт, който съдържа всичките осем незаменими за човешкия организъм аминокиселини.