Съставки (4 порции):
- Кофичка кисело мляко – 3,6 или 4,5%
- 1 по-голяма или няколко (2-3) по-малки краставици
- няколко скилидки чесън според личните ви предпочитания
- 1-2 супени лъжици олио
- 1-2 шепи микрорастения (броколи, кейл, червено зеле, слънчоглед – един вид или комбинация от няколко)
- 4 варени яйца
- пресен или сух копър
- сол
Инструкции:
- Подгответе продуктите: предварително сварете яйцата и ги сложете да се охлаждат в студена вода, измийте и подсушете добре микрорастенията и копъра, като използвате миксер за подсушаване на зеленчуци, обикновен гевгир или широко сито, за да отцедите водата; обелете краставицата и я нарежете на малки кубчета или я настържете, наситнете копъра, обелете и рендосайте чесъна.
- Разбийте хубаво киселото мляко и го исипете в подходяща по големина купа (трябва да побира поне три кофички кисело мляко)
- Изсипете краставицата, копъра, чесъна и половината от олиото, посолете добре и разбъркайте
- След около минутка-две напълнете празната кофичка от киселото мляко с вода до горе и я изсипете при краставиците и останалите продукти.
- Добавете остатъка от олиото
- Разбъркайте и отново овкусете със сол, ако е необходимо.
- Натрошете с вилица яйцата и заедно с микрорастенията ги поднесете в отделни купи, така че всеки да може да поръси с тях таратора си според собствените си вкусови предпочитания.