Таратор с микрорастения и варено яйце
Трон Микрогрийнс » Рецепти  »  Таратор с микрорастения и варено яйце
Таратор с микрорастения и варено яйце

Съставки (4 порции):

  • Кофичка кисело мляко – 3,6 или 4,5%
  • 1 по-голяма или няколко (2-3) по-малки краставици
  • няколко скилидки чесън според личните ви предпочитания
  • 1-2 супени лъжици олио
  • 1-2 шепи микрорастения (броколи, кейл, червено зеле, слънчоглед – един вид или комбинация от няколко)
  • 4 варени яйца
  • пресен или сух копър
  • сол

Инструкции:

  1. Подгответе продуктите: предварително сварете яйцата и ги сложете да се охлаждат в студена вода, измийте и подсушете добре микрорастенията и копъра, като използвате миксер за подсушаване на зеленчуци, обикновен гевгир или широко сито, за да отцедите водата; обелете краставицата и я нарежете на малки кубчета или я настържете, наситнете копъра, обелете и рендосайте чесъна.
  2. Разбийте хубаво киселото мляко и го исипете в подходяща по големина купа (трябва да побира поне три кофички кисело мляко)
  3. Изсипете краставицата, копъра, чесъна и половината от олиото, посолете добре и разбъркайте
  4. След около минутка-две напълнете празната кофичка от киселото мляко с вода до горе и я изсипете при краставиците и останалите продукти.
  5. Добавете остатъка от олиото
  6. Разбъркайте и отново овкусете със сол, ако е необходимо.
  7. Натрошете с вилица яйцата и заедно с микрорастенията ги поднесете в отделни купи, така че всеки да може да поръси с тях таратора си според собствените си вкусови предпочитания.